Mäso v strave pre psa. Prečo je dôležité?

Predkovia našich domácich psov sú vlci, čo sa prirodzene odráža aj vo výžive psov. Zuby psov dokážu roztrhať a rozdrviť mäso, ich žalúdok produkuje enzýmy potrebné na spracovanie mäsa a ich tráviaci systém dokáže efektívne využívať z mäsa všetky potrebné živiny. 

Prečo je mäso v strave psa dôležité?

1. Obsahuje bielkoviny a aminokyseliny

Mäso je vynikajúcim zdrojom bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre rast, vývoj a opravu tkanív u psov. Bielkoviny tvoria aminokyseliny, ktoré sú stavebnými blokmi tela a hrajú kľúčovú úlohu v mnohých biochemických procesoch. Mäso poskytuje psovi všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré telo neprodukuje samo a musí ho získať z potravy. Tieto aminokyseliny sú dôležité pre správnu funkciu svalov, imunitný systém a celkové zdravie.

 

2. Obsahuje železo

Mäso je bohatým zdrojom železa, ktoré je zabezpečuje tvorbu červených krviniek, správnu funkciu krvného obehu a kyslíkový transport v tele. Nedostatok železa môže viesť k anémii a ďalším zdravotným problémom.

 

3. Je zdrojom vitamínov a minerálov

Mäso obsahuje rôzne vitamíny a minerály, ako napríklad vitamín B12, vitamín A, vitamín D, zinok a selén. Tieto živiny sú dôležité pre zdravie kostí, svalov, imunitný systém, nervový systém a ďalšie telesné funkcie.

 

4. Obsahuje tuky 

Mäso obsahuje tuky, ktoré poskytujú energiu pre psa a pomáhajú pri absorpcii rozpustných vitamínov. Tuky v primeranom množstve tiež podporujú zdravú kožu a srsť, zabezpečujú dostatočnú izoláciu a chránia vnútorné orgány. 

Hoci je pes predovšetkým mäsožravec a potrebuje v strave hlavne mäso, správna vyvážená strava obsahuje aj zeleninu, ovocie, obilniny a doplnky živín. Aj keď sú psi schopní stráviť a využiť živiny z rastlinných zdrojov, mäso je pre nich prirodzenou a výživnou potravou, ktorá im poskytuje potrebné živiny na zdravý rast, správnu funkciu orgánov a všeobecné pohodlie.

Ako môžeme zahrnúť mäso do stravy psa?

1. Kompletné krmivo s vysokým podielom mäsa

Na trhu je dnes veľké množstvo krmív pre psov, ktoré obsahujú mäso ako hlavný zdroj bielkovín. Vyberte si kvalitnú značku krmiva, ktorá obsahuje vysokú percentuálnu hodnotu mäsa a neobsahuje žiadne nežiaduce prísady. Väčšina komerčných granúl pre psov obsahuje v rozpätí 25% až 50% podielu mäsa. Granule Pegra Adult obsahujú 50% mäsa a granule Pegra Active až 60% mäsa. Neviete, ako vybrať najlepšie granule pre psa? Prečítajte si náš článok.

 

2. Kŕmenie surovým mäsom (BARF)

Kŕmenie surovým mäsom, tiež známe ako BARF (Bones and Raw Food alebo Biologically Appropriate Raw Food), je strava, ktorá zahŕňa surové mäso, kosti, zeleninu a ďalšie prísady. Pri tejto metóde dbajte na správne vyváženie živín a poraďte sa s veterinárom, aby ste zabezpečili prísun všetkých potrebných živín.

 

3. Doma pripravené krmivo

Ak sa rozhodnete pripravovať domáce krmivo pre svojho psam, zabezpečte vyvážený podiel mäsa, zeleniny, obilnín a doplnkových živín. Mäso dobre uvarte, aby sa minimalizovalo riziko prenosu baktérií a parazitov. Pri výbere mäsa pre psa vyberte kvalitné mäso, bez prídavkov soli, kože, korenia alebo iných nevhodných prísad.

Dôležité na záver

Pamätajte však na to, že každý pes je jedinečný a výživové potreby psov sa môžu líšiť v závislosti od veľkosti, veku, aktivity, zdravotného stavu a ďalších faktorov. Ak si nie ste istí výberom vhodnej stravy,  poraďte sa so svojim veterinárom, aby ste zabezpečili svojmu psovi vyváženú stravu, ktorá vyhovuje jeho potrebám.

Ak ste sa rozhodli pre suché krmivo, objednajte si z našej ponuky granúl pre psov Pegra a doprajte tak vášmu psovi kvalitnú stravu plnú mäsa.