Zdravie psa: 5 tipov na podporu imunity

Imunitný systém chráni psov pred rôznymi infekčnými mikroorganizmami, ako sú baktérie, vírusy, huby a parazity. V neposlednom rade zohráva dôležitú úlohu aj v boji proti neobvyklému bunkovému rastu, ktorého následkom sú onkologické ochorenia u psov. Dobre fungujúca imunita je základom zdravia psa a následnej spokojnosti jeho majiteľa.

Aké sú príznaky oslabenej imunity u psov?

Príznaky oslabenej imunity u psov môžu byť rôznorodé a podobajú sa príznakom, ktoré môžeme pozorovať u ľudí. Oslabená imunita znamená, že imunitný systém vášho psa nie je schopný účinne bojovať proti infekciám a chorobám. Medzi príznaky oslabenej imunity u psa patria:

  • Opakujúce sa infekcie (infekcie močových ciest, infekcie kože, respiračné infekcie alebo gastrointestinálne problémy)
  • Zvýšená únava
  • Chronické zápalové ochorenia: chronický zápal kože, zápalová črevná choroba alebo artritída
  • Pomalé hojenie rán
  • Strata hmotnosti
  • Zvýšená náchylnosť k nádorovým ochoreniam

Ako podporiť imunitu psa?

1. Fyzická aktivita

Nedostatok pohybu zvyšuje riziko nadváhy u psov. Rovnako ako u ľudí, nadváha môže psovi spôsobiť zdravotné problémy (ochorenia srdca, cukrovku, choroby kĺbov alebo dýchacie ťažkosti). Pravidelný pohyb a cvičenie pomáhajú udržiavať celkové zdravie a podporujú krvný obeh, čím sa podporuje imunita psa. Prechádzky využite na beh, hru alebo na výcvik.

 

2. Kvalitné krmivo

Kvalitné krmivo je základným predpokladom zdravia psa a dobrej imunity. Zahrňte do stravy vášho psa všetky potrebné živiny, ako sú bielkoviny, vitamíny, minerály a esenciálne mastné kyseliny. Rovnováha medzi bielkovinami, tukmi a sacharidmi je dôležitá. Ak ešte nemáte pre svojho psa vybraté krmivo, v našom článku vám poradíme, ako vybrať čo najlepšie.

 

3. Pravidelný pitný režim

Zabezpečte psovi neustály prístup k čistej a čerstvej vode. Dostatočný príjem vody je kľúčový pre udržanie správnej funkcie tela vrátane imunitného systému, termoregulácie, trávenia a vylučovania odpadových a škodlivých látok.

 

4. Psychická pohoda

Stres je fenomén, ktorý je v dnešnej dobe príčinou mnohých zdravotných problémov u ľudí a taktiež negatívne vplýva na imunitný systém psa. Nevhodné životné podmienky sú pre psa zdrojom stresu a majú obrovský dopad na jeho psychické a fyzické zdravie. Ako môžeme ochrániť psa pred stresom? Psi sa cítia bezpečne a komfortne, ak majú pravidelný režim, to znamená pravidelné kŕmenie, prechádzky a cvičenie. No a v neposlednom rade potrebujú dostatok pozornosti a lásky.

 

5. Zdravotná starostlivosť

Aj u psov platí, že “prevencia je lepšia než liečba” a preto nepodceňujte pravidelné prehliadky u veterinára, očkovanie a chráňte psa pred parazitmi. Na odporúčanie veterinára môžete psovi podávať aj doplnkové vitamíny alebo probiotiká pre psov. Ak chcete psovi spojiť príjemné s užitočným, naše pamlsky s kačacím mäsom s obsahom vitamínu C budú pre vás tou správnou voľbou.