Najlepšie granule pre psov: 5 tipov na čo sa zamerať

Jednou z prvých vecí, ktoré rieši majiteľ po zaobstaraní psíka je strava. Trh ponúka veľké množstvo krmív a pre bežného psíčkara môže byť náročné vybrať tie najlepšie granule pre svojho psa. Žiaľ, ešte stále existuje veľa psíčkarov, ktorí sa rozhodujú v prvom rade podľa ceny. Neuvedomujú si, že dlhodobé kŕmenie nekvalitnou stravou môže spôsobiť vážne zdravotné problémy u psa. Hoci ušetria na granuliach, zaplatia vysoké sumy u veterinára. Ak chcete dopriať vášmu psovi dlhý a zdravý život, doprajte mu kvalitné granule. Ale ako ich rozoznať?

V našom článku zhrnieme 5 faktorov, ktoré rozhodujú o tom, či sú granule kvalitné:

 

1. Množstvo mäsa

Pes je predovšetkým mäsožravec, preto najväčší podiel granúl musí obsahovať mäso. V zložení kvalitného krmiva pre psov ho hľadajte na prvom mieste. Vhodné je hovädzie, jahňacie alebo králik. Ideálny podiel predstavuje aspoň 50%. Vyhnite sa pojmom ako mäsokostná múčka, živočíšne vedľajšie produkty alebo výrobky živočíšneho pôvodu. Väčšinou sa v takých granuliach nachádza minimálne množstvo mäsa. Granule pre psov Pegra Active obsahujú až 60% hovädzieho mäsa.

 

2. Vhodná príloha

Sacharidy sú tiež veľmi dôležitou zložkou v granuliach pre psov. Vybrať si môžete zemiaky, ryžu, poprípade ovocie a zeleninu. V mnohých krmivách nájdete obilniny, avšak niektoré psy majú problém stráviť pšenicu, resp. lepok. Preto odporúčame radšej vybrať granule bez pšenice.

 

3. Kvalitný tuk

Tuk v granuliach je pre psa veľmi dôležitý, ale musí byť presne špecifikovaný. Vyhnite sa rastlinným tukom, pojmom vedľajšie produkty rastlinného pôvodu alebo nešpecifikované oleje a tuky. Najvhodnejší tuk pre psov je hovädzí, bravčový alebo rybí olej. Dobrou voľbou je aj ľanový olej, pretože má vysoký obsah omega 3 a omega 6 mastných kyselín. Tým prospieva stavu kože a srsti psov. Dôležité vitamíny, ktoré sú rozpustné v tukoch sa vďaka oleju môžu z prijatého krmiva vstrebať do organizmu.

 

4. Doplnkové ingrediencie

Kvalitné granule pre psov obsahujú minerály a vitamíny. Z makroprvkov je to napríklad vápnik a fosfor, ktoré udržujú zdravé kosti a zuby. Chemické konzervanty ani umelé farbivá nepatria do kvalitného krmiva pre psov. Vhodným prírodným konzervantom je napríklad Vitamín E (α-tokoferol).

 

5. Výber podľa veku a kondície psa

Ďalším rozhodujúcim faktorom pri výbere krmiva pre psov je vek a kondícia. Ak máte šteniatko, približne do 6 mesiacov potrebuje granule s vyšším obsahom živín, najmä bielkovín. V závislosti od typu plemena môžete následne prejsť na krmivo pre juniorov alebo dospelé psy. Myslite na to, že dospelý aktívny pes potrebuje viac bielkovín ako dospelý pes, ktorý má oveľa menej aktivity. Zloženie granúl pre šteniatka Pegra Puppy podporuje správny vývin už od začiatku. Rovnako je vhodné aj pre gravidné a dojčiace feny.

Dôležité na záver

Granule, ktoré vyhovujú susedovmu psovi, nemusia vyhovovať vášmu. Každý pes je iný. Pri prechode na nové krmivo psa pozorujte. Najlepšie granule pre vášho psa sú tie, ktoré mu chutia, má stabilnú váhu a primerane veľké exkrementy. Ak si nie ste istý, či sú granule Pegra tou správnou voľbou, objednajte si naše vzorky a nechajte vášho psa rozhodnúť.