Starostlivosť o psa v lete: 7 pravidiel, ktoré by ste mali dodržať

Starostlivosť o psa si najmä v lete vyžaduje špeciálnu pozornosť, pretože pes je rovnako ako človek náchylný na prehriatie. Ako sa starať o psa v lete? Pripravili sme pre Vás zopár tipov:  

 

1. Zabezpečte psovi dostatok hydratácie

V horúcich dňoch je dôležité poskytnúť psovi dostatočné množstvo vody, aby nedošlo k dehydratácii. Ak idete na dlhšiu prechádzku, zoberte si so sebou vodu a misku. 

 

2. Choďte na vychádzky v správnom čase

K starostlivosti o psa neodmysliteľne patria prechádzky. Snažte sa vyhýbať prechádzkam počas najhorúcejšej časti dňa, najmä počas poludnia, keď je slnko najintenzívnejšie. Namiesto toho choďte na prechádzky v skorých ranných hodinách alebo neskoro večer, keď sú teploty nižšie.

 

3. Vyhnite sa horúcim chodníkom

Chodníky, cesty a piesok môžu byť veľmi horúce a spáliť labky vášho psa. Skúste chodiť radšej po tráve.

 

4. Doprajte psovi vodné aktivity

Niektoré psy majú prirodzené inštinkty k plávaniu, zatiaľ čo iné potrebujú viac podpory a vedenia. Ak váš pes ešte nikdy nebol vo vode, začnite pomaly a postupne ho zoznámte s vodou.  Ak sa chystáte na otvorenú vodu (jazerá, rieky alebo moria), majte psa pod stálym dohľadom. Prúdy a vlny môžu byť pre psa nebezpečné, takže buďte obozretní a nepúšťajte ho príliš ďaleko od brehu. Po každom kúpeli dobre osušte jeho uši, aby ste predišli infekciám.

 

5. Chráňte psa pred parazitmi

Starostlivosť o psa zahŕňa aj ochranu pred parazitmi, pretože leto je obdobím zvýšenej aktivity kliešťov a bĺch. Po prechádzke v prírode dôkladne svojho psa skontrolujte.  Ak chcete mať istotu, že sa vášmu psovi kliešte vyhýbajú, siahnite po našom prírodnom antiparazitickom obojku

 

6. NIKDY nenechajte psa v aute

Nikdy, ale naozaj nikdy, nenechávajte psa v aute zaparkovanom na slnku. Teplota v interiéri auta môže rýchlo stúpať a spôsobiť tepelný úpal a v niektorých prípadov aj smrť.

 

7. Pozor na prehriatie a úpal

Zabezpečte vášmu psovi prístup k tieňu, kde sa môže schovať pred slnkom. Príliš dlhý pobyt na slnku môže spôsobiť úpal. Všímajte si príznaky prehriatia, ako sú nadmerné dýchacie ťažkosti, slabosť, malátnosť, vracanie alebo hnačka.

 

Ako správne schladiť psa pri prehriati?

Ak spoznáte vyššie uvedené príznaky prehriatia u psa, poskytnite mu neodkladnú prvú pomoc. Postupujte nasledovne:

  1. Psa premiestnite na chladné miesto.
  2. Zabezpečte mu takú polohu, aby mal hlavu vyššie ako zvyšok tela (pri prehriatí hrozí opuch mozgu)
  3. Najvhodnejšie je zabaliť psa do mokrých uterákov. Na namáčanie uteráka použijeme vlažnú vodu - nesmie byť studená a v žiadnom prípade ľadová.  Ak nemáte k dispozícii uterák, postriekajte ho alebo pomaly polievajte chladnou vodou (nie ľadovou).
  4. Ak pes zvládne piť, doprajte mu vodu v menších dávkach (môžete použiť napríklad injekčnú striekačku)
  5. Ak nemáte po ruke vyššie uvedené pomôcky, schladiť psa môžete aspoň tak, že mu namočíte labky do nádobky s vodou. 
  6. Po poskytnutej prvej pomoci je dôležité vyhľadať veterinára.

Starostlivosť o psa v lete samozrejme zahŕňa aj kŕmenie kvalitnou stravou. Z našej ponuky granúl si vyberte variant, ktorý je najvhodnejší pre vášho psa. Avšak rovnako, ako u ľudí aj u psov sa počas vyšších teplôt môže objaviť znížená chuť do jedla. Je to normálna reakcia organizmu na vyššie teploty.