Aká je najlepšia ochrana psa proti kliešťom?

Príroda sa v jarných mesiacoch prebúdza a s ňou sa objavujú aj neželané parazity, pred ktorými musíme chrániť našich štvornohých miláčikov. Ochrana psa proti kliešťom je nevyhnutná, pretože kliešte prenášajú mnoho nebezpečných ochorení. Na trhu je dnes niekoľko druhov prípravkov, ktoré nám pomôžu svojho psíka pred kliešťami chrániť a my sme sa pozreli na ich jednotlivé výhody a nevýhody

 

Prečo je dôležité chrániť psa proti kliešťom?

Kliešťová sezóna zvyčajne trvá od marca do októbra, keď teplota začína stúpať nad 8°C. Najväčší výskyt kliešťov je vo vlhkom prostredí a v trávnatých alebo krovinatých porastoch. Kliešte sa živia cicaním krvi, preto si hľadajú teplokrvného hostiteľa, na ktorého sa môžu prisať. Kliešte navyše prenášajú viacero druhov ochorení, ktoré môžu ohroziť život psa. 

Ochorenia prenášané kliešťami

Lymská borelióza

Lymská borelióza je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Borrelia burgdorferi, ktorú prenáša infikovaný kliešť. Po 2 až 5 mesiacoch od nakazenia môžete u svojho psa spozorovať nasledovné príznaky:

  • napuchnuté miesto v oblasti uhryznutia kliešťa,
  • zvýšená teplota alebo horúčka,
  • nechuť do jedla alebo apatia,
  • krívanie, bolesť kĺbov. 

V poslednej fáze ochorenia môže nastať srdcová arytmia, agresivita u psa, kŕče, problémy s obličkami až zlyhanie obličiek. V najhoršom prípade dochádza k smrti psa. Liečba prebieha antibiotikami, avšak chorobu nie je možné úplne uzdraviť. Proti borelióze existuje očkovanie.

Babezióza

Babezióza je infekčné ochorenie spôsobené parazitmi rodu Babesia, ktoré napádajú červené krvinky.  Babezióza je vážne ochorenie, ktoré si vyžaduje rýchlu diagnostiku a liečbu. Inkubačná doba je 10 až 21 dní.  Príznaky: 

  • vysoká horúčka na 40°C
  • letargia a strata chuti do jedla, 
  • tmavý moč,
  • anémia: bledé sliznice (napr. ďasná), slabosť, rýchlejší tep a dýchanie, 
  • žltačka: zožltnutie slizníc a očného bielka v dôsledku poškodenia pečene a rozkladu červených krviniek,
  • zväčšenie lymfatických uzlín, sleziny a pečene.

Liečba babeziózy zahŕňa antiprotozoálne lieky a podpornú starostlivosť. V závažných prípadoch môže byť potrebná transfúzia krvi, intravenózna hydratácia a liečba sekundárnych infekcií alebo komplikácií. Proti babezióze na Slovensku nie je očkovacia látka. 

Anaplazmóza (alebo tiež Ehrlichióza)

Anaplazmóza je infekčné ochorenie spôsobené baktériami rodu Anaplasma, ktoré napádajú biele krvinky alebo krvné doštičky psov. Najčastejšími pôvodcami anaplazmózy u psov sú Anaplasma phagocytophilum a Anaplasma platys. Inkubačná doba je 1 až 2 týždne. Príznaky:

  • zvýšená teplota,
  • letargia, strata chuti do jedla a chudnutie,
  • krívanie alebo bolestivé pohyby z dôvodu bolesti kĺbov a svalov,
  • zväčšenie lymfatických uzlín,
  • zvracanie a hnačka,
  • anémia a trombocytopénia: nízky počet červených krviniek a krvných doštičiek, čo môže spôsobiť bledé sliznice, krvácanie a modriny.

Anaplazmóza môže spustiť imunitne podmienené ochorenia. Diagnóza anaplazmózy sa zvyčajne stanovuje na základe kombinácie klinických príznakov a laboratórnych testov. Liečba spočíva v podávaní antibiotík. Vo väčšine prípadov je anaplazmóza liečiteľná a úmrtie je skôr zriedkavé.

 

Najlepšia ochrana proti kliešťom

Ochranné prostriedky proti kliešťom sú kľúčové na prevenciu pred vyššie spomenutými chorobami prenášanými kliešťami. Trh ponúka viacero druhov prípravkov, ktoré sa líšia spôsobom použitia a zložením

Antiparazitný obojok

Antiparazitný obojok proti kliešťom poskytuje aktívnu ochranu proti rôznym druhom hmyzu, hlavne blchám, kliešťom a komárom. Na výber sú antiparazitné obojky s chemickým alebo prírodným zložení a ochranu poskytujú v dĺžke od 3 do 8 mesiacov v závislosti od výberu. Výhodou je ich dlhodobý účinok, ale ak máte viacerých psov, pri hre si ich môžu vzájomne dávať dole. Ak psovi obojok neprekáža, predstavuje veľmi dobrý spôsob ochrany. V našej ponuke máme čisto prírodný antiparazitný obojok.

 

antiparazitny obojok pre psa

 

Spot-on pipeta

Ak Váš pes nemá rád obojky, spot-on pipeta proti kliešťom bude pre Vás lepšou voľbou. V pipete sa nachádza tekutina s účinnou látkou, ktorá usmrcuje parazity ešte pred tým, ako sa prichytia. Aplikácia je jednoduchá - obsah pipety aplikujete do srsti medzi lopatkami. Výhodou je dostupná cena, ale niektorým majiteľom psíkov prekáža dočasne mastná srsť v okolí miesta aplikácie. Ďalšou nevýhodou oproti antiparazitnému obojku je kratšia doba ochrany (približne 1 mesiac od aplikácie), pričom účinok látky môže znížiť časté kúpanie. Na trhu sú však dostupné aj vodeodolné prípravky.

  

pipeta proti kliestom

 

Tableta proti kliešťom

Menej známou metódou je užitie tablety proti kliešťom. Tableta nemá odpudzujúci účinok, ale začína pôsobiť až po prisatí kliešťa. Do niekoľkých hodín účinná látka kliešťa usmrtí. Tabletu podávame s jedlom alebo bez jedla a účinkuje 2 až 3 mesiace.  Výhodou je jednoduché užitie a nevýhodou vyššia cena.

 

Antiparazitný šampón alebo sprej 

Po tomto druhu prípravku siahnite buď preventívne, alebo po prechádzke v lese či vysokej tráve.  Výhodou repelentných sprejov a šampónov je rýchly nástup účinku. Naopak najväčšou nevýhodou je krátka doba účinku (niekoľko hodín až dní).  V našej ponuke nájdete len prírodné prípravky - antiparazitný šampón alebo antiparazitný sprej na prírodnej báze.

 

antiparazitny sampon pre psa

 

Ultrazvukový repelent

Ultrazvukový repelent je malý prívesok, ktorý pripnete psovi priamo na obojok. Oproti predchádzajúcim metódam neobsahuje žiadnu účinnú látku, ale odpudzuje kliešťov ultrazvukom. Ultrazvukové impulzy paralyzujú kliešte a blchy v okruhu približne 1,5 metra a nedovolia im prisať sa na kožu psíka. Dĺžka účinku závisí od batérie, čo môže byť takmer 12 mesiacovVďaka ultrazvukovému prívesku sa vyhnete chemickým látkam, no priplatíte si vyššiu sumu.

 

Nezabudnite pravidelne kontrolovať srsť svojho domáceho miláčika, najmä po prechádzkach v prírode. Akúkoľvek ochranu proti kliešťom zvolíte, bude lepšia ako žiadna. :) V našej ponuke antiparazitných prípravkov si tiež určite vyberiete. 🐕🦟