Zmena krmiva: Ako prejsť na nové granule?

Rozhodli ste sa zmeniť krmivo pre svojho psa? Či už je to pri kúpe nového psa, kvôli potravinovej alergii alebo kvôli potrebe dopriať psovi kvalitnejšiu stravu, zmenu krmiva urobte postupne. V našom článku Vám poradíme, ako prejsť na nové granule tak, aby to Váš štvornohý priateľ hravo zvládol.

Kedy je vhodné zmeniť krmivo?

  1. Vývoj psa - v každom období vývoja má pes iné potreby. Šteniatko potrebuje viac energie ako dospelý pes.
  2. Zdravotný problém - kedykoľvek počas života psa sa môže objaviť intolerancia alebo alergia na niektorú zložku aktuálneho krmiva.
  3. Potreba kvalitnejšieho krmiva - jednoducho ste sa rozhodli psovi dopriať vyššiu kvalitu.Pri výbere nového krmiva si pozorne prečítajte zloženie.

Pes je predovšetkým mäsožravec, preto najväčší podiel granúl musí obsahovať mäso. Na čo sa zamerať pri výbere najlepšieho krmiva pre svojho psa si prečítajte v našom článku.

Ako prejsť na nové krmivo?


Nech už je dôvod prechodu na nové granule akýkoľvek, postupujte citlivo a postupne. Tráviaci trakt psa je citlivý na zmeny a na nové zložky v potrave si zvyká cca 7 - 14 dní. Každý pes je iný a má odlišné trávenie. Náhly prechod na nové granule môže spôsobiť stres a tráviace ťažkosti. U niektorých psov trvá prechod na nové granule veľmi krátko (4 dni) a taktiež existujú psy, ktoré dokážu prejsť na nové krmivo okamžite bez akýchkoľvek tráviacich problémov či zmien stolice.


Najlepšia metóda prechodu na nové krmivo je postupné primiešavanie nového krmiva do aktuálneho krmiva.

Postup:

  1. fáza: 75 % starého krmiva a 25 % nového krmiva.
  2. fáza: 50 % starého krmiva a 50 % nového krmiva.
  3. fáza: 25 % starého krmiva a 75 % nového krmiva.
  4. fáza: denná dávka je kompletne z nového krmiva.

Počas prechodu na nové krmivo pozorne sledujte svojho psa. V prvých dňoch môže mať redšiu stolicu, ale dočasnú zmenu objemu či farby stolice za tráviaci problém nepovažujte. Do týždňa sa konzistencia exkrementov vráti do normálu. V prípade, že sa pes príliš škriabe alebo hnačka neprestáva, prestaňte nové krmivo podávať. 

Držíme palce, aby prechod na nové krmivo u vášho štvornohého kamaráta prebehol čo najhladšie. 🐕 :)

Pre viac tipov na starostlivosť o psa nás sledujte na facebooku alebo instagrame👍