7 pravidiel, ako správne kŕmiť psa

Zaobstarali ste si nového psíka alebo si nie ste istí, či pri kŕmení psa postupujete správne? Tento článok je pre Vás ideálny. Správne kŕmenie je veľmi dôležité pre celkovú pohodu a zdravie psa a naopak, nesprávne kŕmenie môže viesť k zdravotným problémom či psychickej nespokojnosti. Neexistuje univerzálny návod na každého psa, ale poznáme niekoľko pravidiel, ktoré odporúčame dodržať.

 

1. Vyberte kvalitnú stravu podľa veku a aktivity

Vyberte si kvalitnú stravu, ktorá zodpovedá veku psa a jeho aktivite. Či už sa rozhodnete pre kŕmenie surovou stravou - BARF, varenou stravou alebo si zvolíte kŕmenie granulami, dávajte si pozor na vyváženie pomeru bielkovín, tukov, sacharidov, vitamínov a minerálov. Pri krmive pozorne čítajte zloženie. Najväčší podiel musí tvoriť mäso a vyhýbajte sa prídavkom umelých farbív a chemických konzervantov. Ak ste pre svojho psa ešte nevybrali najlepšie krmivo, odporúčame Vám prečítať si náš článok. V článku Vám poradíme, na čo sa pri výbere krmiva zamerať.

 

2. Nájdite ideálnu kŕmnu dávku

Dávkovanie uvedené na obale krmiva je vždy len orientačné. Každý pes, rovnako ako človek, je individuálny. Sledujte svojho psíka, aby ste mu postupne našli ideálnu kŕmnu dávku, pričom zohľadnite jeho vek, zdravotný stav, fyzickú aktivitu a ročné obdobie (ak pes žije vonku). Do kŕmnej dávky nezabudnite prirátať aj pamlsky. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že ak si pes udržuje hmotnosť (nechudne ani nepriberá), resp. šteniatko primerane rastie a priberá na hmotnosti, dávka je v poriadku. Dôležitým ukazovateľom je aj konzistencia stolice.

 

3. Krmivo zbytočne a často nemeňte

Psy majú radi stabilitu, preto časté zmeny krmiva nie sú vhodné a môžu spôsobiť tráviace problémy. Ak sa už rozhodnete krmivo zmeniť, prečítajte si náš návod ako prejsť na nové granule.

 

4. Vytvorte psovi režim

Šteniatka nesmú mať nepretržitý prístup ku krmivu. Dennú dávku rozdeľte na viacero porcií a podávajte v pravidelných intervaloch, aby si zvyklo na režim. Dennú dávku odporúčame rozdeliť nasledovne:

  • 4 porcie - do 3 mesiacov veku
  • 3 porcie - od 3 mesiacov do 5 mesiacov veku
  • 2 porcie - od 5 mesiacov veku (poprípade od 6 mesiacov)

U dospelého psa vytvorte režim v podobe pravidelného kŕmenia. Dennú dávku psa s bežnou fyzickou aktivitou rozdeľte buď rovnomerne na dve časti, alebo podávajte menšiu dávku na raňajky a väčšiu na večeru. Zachovajte pritom rovnaký čas a miesto kŕmenia. Ak pes svoju porciu celú nezožerie, zoberte misku preč. Rozdelenie jedla pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a zabezpečiť, že pes nemá príliš dlhé obdobia hladu medzi jedlami.

5. Nechajte psa po jedle odpočívať

Kŕmenie psa načasujte PO rannej a večernej vychádzke, nie naopak. Ani človek nemá po jedle chuť na fyzickú aktivitu, preto doprajte aj svojmu psovi 1-2 hodiny odpočinku. Ak pes vykonáva po jedle náročnejšiu fyzickú aktivitu, najmä u väčších plemien môže dôjsť k torzii žalúdka.

 

6. Zabezpečte psovi neustály prístup k čerstvej vode

Súčasťou správneho kŕmenia je aj dostatočný prísun vody. Každý živý organizmus potrebuje k životu vodu. Voda transportuje telesné tekutiny a v nich rozpustené látky, podieľa sa na procesoch látkovej výmeny a vďaka vode si organizmus udržuje telesnú teplotu. U zdravého psa počítame na deň cca 40-70 ml vody na kilogram živej hmotnosti. V určitých prípadoch je potreba vody vyššia:

  • zvýšená vonkajšia teplota
  • laktácia
  • zvýšená telesná teplota
  • zvýšené vylučovanie moču
  • vracanie alebo hnačka
  • silné krvácanie
  • popáleniny

Prispôsobte veľkosť misky plemenu a vodu umiestnite vždy do tieňa. Príznaky dehydratácie spoznáte podľa toho, že pes nezvyčajne dýcha, má zrýchlený tep, suchý ňufák a je letargický.

 

7. Pozor na alergie a intolerancie

Sledujte, ako váš pes na stravu reaguje.  Ak spozorujete, že Vás pes nereaguje dobre na niektorú zložku potravy, obráťte sa na svojho veterinára.

 

Ako majitelia psov sa pri kŕmení môžeme stretnúť s rôznymi situáciami, ktoré ťažko predvídať, preto je veľmi dôležitá naša všímavosť. Vedci sa zhodujú, že dĺžka života psíkov priamo úmerne súvisí s kvalitou stravy a životným štýlom. Veríme, že dodržanie odporúčaných pravidiel Vám pomôže nastaviť spolužitie s Vašim štvornohým priateľom tak, aby mal dlhý a spokojný život.  

 

Pre viac tipov na starostlivosť o psa nás sledujte na facebooku alebo instagrame👍

 

Zdroje:

Bucksch, Martin. 2018. Jak správně kŕmit psa. Praha : Grada Publishing, a.s., 2018. s. 128 . ISBN 978-80-271-0746-9.

Mgr. Lukáš Michalička, Mgr. Mária Michaličková. 2022. Sprievodca výživou psov. Nitra : Garmond Nitra, 2022. ISBN 978-80-8266-011-4.