Pes v zime: Dodržte tieto pravidlá a váš pes bude spokojný

Zima je náročným obdobím pre nás všetkých a skúsenosť z posledných rokov nám ukazuje, že vie byť aj poriadne premenlivá. Takéto teplotné zmeny vedia potrápiť nielen nás ľudí, ale aj našich domácich miláčikov, preto sme si pre vás pripravili niekoľko rád, ako sa starať o psa v zimnom období.

Starostlivosť o psa žijúceho vonku

Starostlivosť o psa žijúceho vonku v zime si vyžaduje zvýšenú pozornosť, pretože extrémne nízke teploty a zlé poveternostné podmienky preňho môžu predstavovať určité riziká. Ak je váš pes zvyknutý byť celoročne vonku, môže tak zostať aj v zimnom období. Psi zvládajú nízke teploty rôzne v závislosti od rasy, veku a pohybovej aktivity. Na čo si dať pozor?

1. Kvalitná búda

Psovi na zimu zaobstarajte kvalitnú búdu s dobrou izoláciou, aby ho chránila pred chladom, dažďom a vetrom. Veľkosť búdy závisí od veľkosti psa - mal by mať dosť miesta, aby sa stočil do klbka. Búdu odporúčame vystlať slamou, ktorú budete pravidelne vymieňať. Niektorí psi radi trhajú matrace alebo deky, preto je pre nich slama ideálna. Pri extrémne nízkych teplotách (pod -20 °C) vezmite psa radšej dovnútra (predsieň, chodba, garáž atď).

2. Kvalitná strava a hydratácia

Pes v zime potrebuje viac energie na udržanie telesnej teploty. Tuk pôsobí termoregulačne, preto zvýšte dávku kvalitného krmiva, ktoré mu dávate. Najmä mäso v strave psa obsahuje tuky, ktoré mu poskytujú energiu. Aj váš pes si rád pochutná na snehu? Hádzať psovi snehové gule môže byť preňho zábava, ale sneh, ktorý pri tom zožerie, mu nenahradí vodu. Nezabudnite preto psovi častejšie meniť vodu v miske, aby mu nezamŕzala. Taktiež môžete granule zaliať vodou alebo teplým vývarom, aby ste doplnili tekutiny.

3. Pravidelné kontroly

Pravidelne kontrolujte psa na príznaky podchladenia, ako sú chvenie, letargia, modré alebo bledé sliznice a zvýšená teplota. Ak sa vám niečo nezdá, kontaktujte svojho veterinára.

Starostlivosť o psa žijúceho vo vnútri

Starostlivosť o psa, ktorý žije vo vnútri aj v zime sa môže zdať jednoduchšia než starostlivosť o vonkajšieho psa, avšak stále existujú dôležité povinnosti, na ktoré nezabudnite. Ak chcete, aby sa váš psí spoločník cítil pohodlne a bol zdravý počas zimného obdobia, dodržte nasledujúce pravidlá:

1. Starostlivosť o labky

Chodníky a cesty sú v zime posypané soľou alebo inými látkami, ktoré môžu poškodiť psie labky, alebo spôsobiť tráviace problémy, ak si bude pes následne labky olizovať. Po prechádzke vždy psovi labky umyte a osušte a môžete ich potrieť vazelínou alebo masťou na labky. Nezabudnite psovi kontrolovať chĺpky na spodnej strane labiek. Ak sú príliš dlhé, skráťte ich nožnicami, pretože sa na nich môžu zachytávať nečistoty a vytvárať snehové guľôčky.

2. Kvalitná strava a hydratácia

Pes žijúci vo vnútri nepotrebuje v zime zvyšovať kŕmne dávky. Keďže má v zime menej pohybu, mohol by vám pribrať. Dbajte však na dostatočný prísun vitamínov, bielkovín, tukov a sacharidov v podobe kvalitného krmiva. Nezabúdajte tiež na pitný režim.

3. Oblečenie

Psi, ktorí celoročne žijú v byte (hlavne menšie a krátkosrsté plemená) nemajú dostatočnú podsadu a v zime môžu ľahko prechladnúť. Ak sa váš pes vonku trasie, je mu zima. Odporúčame kúpu teplého oblečenia, ktoré mu zakryje hrudník a brucho. Pri výbere oblečenia zvážte veľkosť psa, druh srsti a aktivity, ktoré so psom robíte. Pri extrémne nízkych teplotách odporúčame prechádzky skrátiť a radšej sa so psom zahrať vo vnútri. 

4. Starostlivosť o srsť

Po prechádzkach v daždi alebo snehu vždy utrite psa uterákom do sucha. Špecifickou témou je kúpanie. Ak máte potrebu svojho štvornohého miláčika v zime okúpať, urobte tak v dostatočnom predstihu pred prechádzkou, aby neprechladol.

5. Pes v aute

 V našom článku Starostlivosť o psa v lete: 7 pravidiel, ktoré by ste mali dodržať sme upozorňovali na to, aby ste svojho psa nenechávali v lete v zaparkovanom aute. A platí to aj v zime. Teplota v aute rýchlo klesá a mení sa na chladničku. Zavreli by ste svojho psa do chladničky? Predpokladáme, že nie. :) Psíka radšej vezmite na rýchlu prechádzku a vianočné nákupy vybavte bez neho.

Keď sme už pri tých vianočných nákupoch, aj váš štvornohý miláčik si zaslúži nájsť pod stromčekom malý darček. Potešte ho zdravými novinkami z našich pamlskov s obsahom rybieho alebo pštrosieho mäsa! :)